sanal sunucu nedir

Sanal Sunucu Nedir ? Avantajları Nelerdir?

Günümüzde web siteleri ve çevrimiçi uygulamalar için güvenilir bir hosting çözümü bulmak önemlidir. Sanal Sunucu (VPS), bu ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkan bir hosting türüdür. Sanal Sunucu, kullanıcılara paylaşımlı hosting ve özel sunucu arasında bir denge sağlayan bir seçenektir. Bu ön sözde, Sanal Sunucu‘nun ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve sunduğu avantajları inceleyeceğiz.

sanal sunucu nedir

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal Sunucu  Nedir?, son dönemlerde özellikle şirketler tarafından tercih edilen bir hosting türüdür. Küresel çapta büyüyen ve alt yapılarla gelişen bu hizmetler, özellikle internet ortamında çok daha geniş yapıda bir güvenlik sunmaktadır. İnternet ortamında yapılacak olan dijital çalışmaları destekleyen kurumsal hosting hizmeti, standart hosting paketlerinden çok daha kapsamlı bir hosting çeşididir. Kurumsal web hosting, daha çok kurumsal siteler için tasarlanmıştır. Temelinde şirketinizin prestijine katkı yapan ve kurumsal kimliğini güçlendiren kurumsal hosting hizmetleri, kesintisiz bir güç sunmaktadır ve dünya çapında bir yayın yapmanıza imkan vermektedir. Bu konuda güçlü bir alt yapı sunan kurumsal hosting, özellikle sunucu hizmetleri ile ilgili arayışlarınızın tamamına cevap vermektedir.

Web sitelerinin ve online hizmetlerin oldukça yoğun bir hızla yaygınlaştığı günümüzde sanal sunucular oldukça önemli bir ilerleme kaydetmektedir. Teknoloji dünyasında adını sıkça duyduğumuz VPS sunucu hizmetleri, kullanıcılarına oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Orijinal adı Virtual Private Server olan bu hizmetin Türkçe karşılığı ise özel sanal sunucu anlamına geliyor.

Bir çeşit sanallaştırma yeteneğine sahip olan bu sunucular, bir yazılım ile kaynakların gruplara aktarılma işlemini çok rahat yaparlar. Fiziksel bir sunucunun bölümlere ayrılma işlemine göre oluştuğu için de sanal sunucu olarak bilinirler. Bu sunucular tamamen kişiye özel sunucular olarak ön plana çıkarlar. Bu yüzden de paylaşımlı genel hosting paketlerine göre çok daha pahalıdır. Bazı siteler büyüdükçe veri trafiği artar ve sitelerde yavaşlamalar meydana gelir.

Bu yüzden de VPS geçişi kaçınılmaz olur. Bu durum da gözle görülür bir performans artısı yaşatmaktadır. Bu sayede dosya yüklemeleriniz hızlanır ve web siteniz çok daha hızlı açılmaya başlar. Bu durum hem SEO puanı konusunda hem de içerikleriniz konusunda güçlü bir imaj yaratmanızı sağlar. Aynı zamanda kullanıcı sayınızda da aktif bir artış gözlemlenir.

Kiralık VPS sanal sunuculara bakarsanız, dönemsel trafik dalgalanmaları için oldukça dayanıklıdır diyebiliriz. Anlık çıkışlara karşı çok daha güçlü olan VPS hizmetleri, özellikle paylaşımlı hosting üzerinde de güçlü olmaktadır. Bu sayede trafik limiti aşılır aşılmaz kapanılan siteler gibi bir siteye sahip olmazsınız. VPS yapıları bu noktada çok daha güçlü çalıştığı için daha korunaklı bir hizmet sunmaktadır. Bu yüzden de tercihler arasında yer almaktadır. Hostixo olarak bu noktada sunduğumuz vps paketleri ile ilgili seçeneklere göz atabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Sanal Sunucu  Avantajları Nedir?

Sanal bölümler oldukça güçlü bir şekilde yalıtıldıkları için fiziksel sunucuya bağlanan her bir kullanıcı kendi çalışmalarını daha etkili bir şekilde yürütmektedir. Kendine özel depolama alanına, belleğe ve bant genişliğine sahip olmaktadır. Standart paylaşımlı sunucu üzerinde kurulu olan bir web site belirli veri trafiği seviyesinin üzerine çıktığında erişim problemleri yaşanabilir. Bu aşamada VPS sunucuya geçilebilir. Hosting firmasından kiralanan VPS sunucu, orta ölçekli trafiğe sahip web siteleri için tüm ihtiyaçlara cevap verebilir.

Sanal bölümler oldukça güçlü bir şekilde yalıtıldıkları için fiziksel sunucuya bağlanan her bir kullanıcı kendi çalışmalarını daha etkili bir şekilde yürütmektedir. Kendine özel depolama alanına, belleğe ve bant genişliğine sahip olmaktadır. Standart paylaşımlı sunucu üzerinde kurulu olan bir web site belirli veri trafiği seviyesinin üzerine çıktığında erişim problemleri yaşanabilir. Bu aşamada VPS sunucuya geçilebilir. Hosting firmasından kiralanan VPS sunucu, orta ölçekli trafiğe sahip web siteleri için tüm ihtiyaçlara cevap verebilir.

Ayrıca tek bir sanal sunucu üzerinde birden fazla web sitesi barındırılabilir. Root yönetici erişimi ile erişilen VPS esnek bir yapıya sahiptir. Hosting firmasına da bağlı olmak kaydıyla Web sitenin trafiği arttıkça VPS sunucunun kaynakları özelleştirilebilir. Donanımsal kaynakların artırabilmesinin yanı sıra tercih edilen güvenlik protokolleri de aktif edilebilir. Bu şekilde özel güvenlik önlemleri alınabilir. Sanal sunucu kullanmanın avantajları arasında bu seçenekler oldukça ön plana çıktığı için genelde tercih nedeni olmaktadır.

 

Sanal Sunucu  Ne İçin Kullanılır?

Sanal sunucu VPS kullanım alanları oldukça fazladır. VPS sıklıkla web siteleri için tercih edilmektedir. Farklı projeleriniz için daha dengeli ve güçlü bir kullanım olan kişiye özel sanal sunucular, hem sitenizi hızlı hale getirir hem de daha güvenli bir yapıda korunmasını sağlar. VPS üzerinde web sunucu yazılımından tutun da Cpanel, veritabanı yönetim yazılımları gibi geniş ölçekteki yazılımlar sanal sunucu üzerinde çok daha etkili kullanılır. Kendi uygulamalarını hazırlayan yazılımcılar, VPS sunucu kiralayarak aktif bir test ortamı yaratabilir. Kendine has bir işletim sistemiyle sunulan sanal sunucular, istenilen programlar yüklenerek çalıştırılabilir ve yazılımınız için stabilize testleri yapabilirsiniz. Bunun yanında internet ağının olduğu her ortamda verilere erişim imkanı ortaya çıkar. Ayrıca kendi oyun sunucusunu kullanmak isteyen oyunseverler de VPS kiralayabilir. Hosting firmasının sağladığı imkânlara ve VPS sunucunun donanımsal kaynaklarına bağlı olmak üzere belirli sayıda eş zamanlı oyuncuya izin veren sanal sunucular, arkadaş gruplarına özel oyun ortamı sunar. Böylece oyunseverler başka ortak sunuculara bağımlı kalmaktan kurutulurlar.

Sürekli artış gösteren dijital şirket dosyaları, oyun dosyaları ve fotoğraf albümleri bu noktada oldukça aktif bir kullanım yaratmaktadır. Film ve müzik arşivlerinden tutun da içerik dosyalarına varıncaya kadar geniş bir depolama alanı için VPS hizmetleri yine kullanılabilir. Depolama hizmetlerine ek olarak yedekleme yapmak isteyen kişiler için de oldukça pratik bir tercih olacaktır. VPS sunucu ile neler yapılır sorusunun cevabı ise tamamen ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Hostixo sanal sunucu paketleri hemen hemen bütün ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde tasarlanmış ve paketler hazırlanmıştır.

 

VPS Sunucu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

VPS sunucu kiralama işlemi için yapmanız gereken ilk işlem öncelikle doğru bir şirketin seçilmesi olacaktır. Hostixo ailesi olarak bu noktada geniş bir referansa sahibiz. Bu yüzden çok daha güvenli, etkili ve profesyonel hizmet sağlamaktayız. Güçlü bir alt yapıya sahip bir hosting firmasından VPS seçimi yapılırken maliyet ve performans açısından optimum noktayı bulmak açısından donanımsal özelliklerin ihtiyaca göre seçilmesi gerekir. Gerekli depolama alanı, bellek boyutu ya da işlemci hızı kullanacağınız sisteme uygun olmalıdır. Bant genişliği miktarı ise günlük veri trafiğinin seviyesine göre tercih edilmelidir. Detaylı bilgi ihtiyacınız için hemen Hostixo danışmanları ile iletişime geçebilir ve canlı destek üzerinden her an bilgi alabilirsiniz.